Društvo za raziskovanje jam Bled

Informacije za pohodnike

 

Jamo priporačamo jamarjem, planincem, pohodnikom, skratka vsem, ki radi hodite v naravo in uživate v njeni lepoti. Jamo si lahko ogledate le v spremstvu vodnikov Društva za raziskovanje jam Bled.

 

Zborno mesto:

V rednih terminih imamo dežurstvo pred jamo. Za obisk bodite pred jamo vsaj 15. minut pred začetkom ogleda.

Urnik ogledov:

Mesec: Dan: Ura:
julij, avgust nedelja 1000

Za večje skupine je ogled jame možen tudi izven dogovorjenega časa.

 

Trajanje ogleda:

Vodenje po jami poteka približno eno uro. Skupaj z dostopom, počitkom, ogledom in sestopom traja izlet približno tri ure in pol.

 

Dostop:

Z Bleda proti Bohinju zavijemo proti vasi Bohinjska Bela, za Kulturnim domom vodi cesta proti vasi Kupljenik, prečkamo cesto Bled - Bohinj:

1. Po približno 500 m zavijemo desno na makadamsko cesto, tu pridemo po dveh kilometrih do parkirišča, sledimo tablam jama in po približno 3/4 ure pridemo do jame.

 

2. S Kupljenika, od cerkve sledimo tablam jama. Pot je bolj razgledna, saj od tod vidimo Bohinjsko Belo in Babji zob. Je nekoliko daljša in zahtevnejša, do jame pridemo približno v 1 uri.

 

Potrebna oprema:

Ker jama leži na nadmorski višini 1008 m in je treba do nje premagati višinsko razliko 350 m, priporočamo planinsko obutev. V jami je stalna temperatura 8oC, zato vzemite s seboj še toplo obleko. Priporočamo še: majico s kratkimi rokavi, pohodniške palice, malico.

 

 

Jamske zanimivosti:

Poleg lepih kapniških oblik, ki krasijo jamo, v jami vidimo še kalcitne kristale, po katerih je Jama pod Babjim zobom tudi najbolj znana, polžasto raščene kapnike, helektite, ki rastejo v zelo zanimivih oblikah in jih ne vidimo v vsaki jami.

 

Informacije:

Za ogled izven dogovorjenega časa se lahko dogovorite po telefonu (031457509, 041368965) ali na e-mail dzrjbled@gmail.com.